Kada bih trebao izdvojiti komade junetine koji su nepravedno zanemareni i teško ih je pronaći u ponudama naših mesnica, izdvojio bih skirt steak i flank steak. Ili flank steak i skirt steak – stvarno ih jednako cijenim i zapravo su vrlo slični po načinu pripreme, preporučenoj metodi pečenja i posluživanju.

Flank steak je komad juneće potrbušine, mase između 700 g i 1 kg. Nalazi se unutar masnoće potrbušine, ali ga je prilično jednostavno uočiti ako promatrate cijeli dio potrbušine jedne polovice junetine, jer se vidljivo nazire ispod tankog sloja masnoće.

Flank steak
Flank steak - nepravedno zanemareni heroj 1

Vjerujem da ga je prilično teško pronaći u prosječnoj mesnici kod nas, ali zato i ponavljamo stalno da s mesarom morate biti zaista dobri pa ga onda i zamoliti da vam izvadi cijeli, neobrađeni dio potrbušine kako biste zajedno izdvojili flank steak. Kako je potrbušina jedan od najjeftinijih dijelova junećeg mesa, tako i flank steak još i više zaslužuje pridjev nepravedno zanemarenog.

Kada ste donijeli flank steak doma, najprije ga očistite od tvrdog silverskina i viška masnoće. Nakon toga ga je potrebno marinirati. Flank steak ima blag okus junetine, mekan je i sočan komad koji jako dobro reagira na marinadu koja će onda još i više poboljšati njegov okus.

Što se same marinade tiče, slobodno eksperimentirajte. Želite li jednostavnije premaze na bazi senfa ili kompleksnije marinade na bazi maslinovog ulja i vašeg omiljenog ruba – odabir je vaš. Neka marinada u potpunosti prekrije flank steak te ga ostavite u hladnjaku barem dva sata, a slobodno i preko noći ili cijeli dan.

Flank steak - nepravedno zanemareni heroj 2
Flank steak - nepravedno zanemareni heroj 3

Prije samog pečenja pripremite roštilj za izravno pečenje na visokoj temperaturi i izvadite flank steak iz hladnjaka te uklonite višak marinade i neka bude na sobnoj temperaturi barem 30 minuta.

Flank steak pecite 3-4 minute po strani, naravno samo s jednim okretanjem. Kako biste dobili najbolji rezultat, ciljajte medium rare do najviše medium stupanj zapečenosti. Nakon pečenja, ostavite flank steak da odmori 10 minuta.

Ukoliko imate gustu marinadu, lagano pređite nožem preko flank steaka kako biste jasno vidjeli vlakna. Važno je da flank steak režete na trakice okomito na vlakna jer će inače biti dosta zahtjevan za prožvakati.

Dodaci koje svaki BBQ majstor treba

Volim Ljuto umaci

Izbor od preko 50 različitih ljutih i BBQ umaka iz domaće proizvodnje.

Najveći izbor BBQ umaka i začina

Spicy Days nudi najveći izbor BBQ umaka i začina u Hrvatskoj!

Premium BBQ pribor i dodaci

Kvalitetan BBQ pribor i dodaci koji će trajati!

Napoleon roštilji

Vrhunski kanadski roštilji s 10 godina garancije!

Flank steak - nepravedno zanemareni heroj 7

Narezane trakice možete poslužiti u tortilji, možete složiti sendvič, a možete i jednostavno posipati krupnom soli i uživati uz omiljeno piće.

Enough talking, start the fire!

Flank steak - nepravedno zanemareni heroj 8
Flank steak - nepravedno zanemareni heroj 9
Flank steak - nepravedno zanemareni heroj 10

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)