Jaja na BBQ blogu. Čudno znam. Ali evo, ako je gospodin glavni urednik (GV) dozvolio, onda imate priliku pročitati ovaj tekst. No, prije nego krenemo na samu temu, evo par zanimljivih činjenica o jajima. Kokošjim naravno.

Zanimljive činjenice o (kokošjim) jajima

 1. Prije nego snese jaje, kokoš ga „proizvodi“ 24h-26h, a istovremeno može proizvoditi više od jednog jajeta u različitim fazama.
 2. U Americi se jaja moraju držati u hladnjaku. Naime, FDA propisuje da se jaja moraju oprati prije nego stignu u trgovine čime se umanjuje mogućnost salmonele. Ipak, pranjem se skida tanki prirodni zaštitni sloj čime je olakšan ulazak drugih bakterija u jaje pa se ona moraju držati u hladnjaku. U Europi je zapravo zabranjeno pranje jaja (kokošjih, kao dio proizvodnje).
 3. Trend stavljanja jaja u Burgere krenuo je 2008. godine.
 4. U natjecanju brzog jedenja kuhanih jaja rekorder je Joey Jaws Chestnut koji je u 8 minuta pojeo 141 jaje.
 5. Ako radite neki kolač i nedostaje vam jedno jaje, kao zamjenu možete koristiti krv. Koliko god grozno zvučalo, krv je slična jajima i samo 65 grama bit će dostojna zamjena.
 6. Ljuska jajeta ne samo da je jestiva već i jako zdrava za vaše zube i kosti. Prokuhajte je i napravite prah koji možete koristiti kao dodatak jelima.
 7. Kina je najveći proizvođač jaja na svijetu (oko 40%), a na drugom mjestu je SAD (oko 11%).
Jaja

Nevažno jeste li vjernici ili niste, svima dragi običaj u vrijeme Uskrsa uključuje pripremu i bojanje jaja. Jedan od većih izazova je priprema jaja na roštilju te smo iz tog razloga pripremili čak tri neobična recepta kojima ćete testirati svoje sposobnosti, ali i iznenaditi svoje najbliže kada im servirate ovakav obrok.

Ako do sada niste nikada pripremali jaja na roštilju, onda ipak malo stanite na loptu. Prije nego se upustite u ovu avanturu, napravite dvije osnovne stvari da upoznate svoj roštilj s novom namirnicom. Jer, naravno, ne možete samo stavit jaje u roštilj i reći mu, izvoli stari, pripremi ga. Vaš roštilj jaje još nije vidio. Nije ga upoznao. Zato najprije dvije jednostavne stvari : klasično kuhano jaje i jaje na oko. Ponavljam, ovdje nije cilj samo da vi vidite kako je to kuhati jaje (u ljusci) na vrućem zraku umjesto u vodi, odnosno kako je to peći jaje na roštilju, već i da se vaš roštilj upozna s jajima. Ako ne razumijete koliko je to važno, na krivoj ste stranici.

Čestitam, napravili ste jaja na roštilju. Sada idemo na tri recepta s kojima ćete pokazati koliki ste Pitmaster.

Jajima punjene paprike s roštilja

Punjene paprike na roštilju nisu neka novost iako su najčešće punjene mljevenim mesom.  Jako dobro znamo da su paprike izvrstan dodatak jajima, a kad se još doda šunka, sir te nekoliko izvrsnih začina, već svi znamo da je ispred nas sjajno jelo. Ako govorimo o tome koliko je zahtjevno napraviti ovo jelo, rekao bih da je priprema 2/5, a sami proces pečenja na roštilju 4/5. Zašto čak 4/5? Prvo, pečenje je indirektno, i važno je da cijelo vrijeme poklopac bude zatvoren, jer svako otvaranje znatno produljuje vrijeme pečenja. Sir će se vrlo brzo rastopiti, ali jajima će trebati puno dulje i moramo jako dobro znati prepoznati kad su gotova. Ako pečenje prekinemo u pravom trenutku, imat ćemo savršeno pjenasta jaja vrhunskog okusa.

Paprike punjene jajima

Sastojci:

Postupak:

 • Jaja dobro umutite i ubacite komadiće šunke. Dodajte još i češnjak, peršin te crvene paprike u prahu.
 • Paprikama odrežite vrh te ih očistite od ostatka opne i koštica
 • Izlijte smjesu u paprike, na vrh lagano postavite naribani sir kako ne bi previše potonuo.
 • Pripremite roštilj za indirektno pečenje na 180°C
 • Postavite paprike u roštilj, indirektno, te pecite oko 40 minuta.
 • Paprike su gotove u trenutku kad primjetite da su jaja lagano podigla razinu rastopljenog sira u zrak. Ako otvarate poklopac da provjerite jesu li gotova, zatvorite ga što je prije moguće.

Ražnjići s jajima

Ovo i zvuči komplicirano, a zaista i jest. Kad sam već pisao razinu zahtjevnosti kod prošlog jela evo i ovdje : priprema 5/5, pečenje 2/5. Pripremite iglu, čekić, odvijač, ma što god mislite da će vam pomoć napraviti te male rupice u ljusci. Više o tome tijekom samog opisa postupka. No, koliko god kompleksan bio ovaj postupak pripreme, rezultat će biti jaja s okusom kakav sigurno niste nikada probali. Isplati se, potrudite se.

You need balls to BBQ an egg - Jaja s roštilja 8

Postupak:

 • Iglom ili nekim drugim metalnim predmetom naravite malu pukotinu u ljusci jajeta. Iglom povucite komadić ljuske i opne prema van kako biste dobili otvor.
 • S jedne strane napravite manji otvor (tek dovoljan da prođe ražnjić), a s druge strane nešto veći kako biste si olakšali punjenje.
 • Ispušite unutrašnjost jajeta u zdjelu.
 • Pomiješajte sve sastojke, lagano mješajući dok ne dobijete potpuno jednoliku smjesu.
 • Postavite ražnjić kroz jednu rupu, a koristeći mali lijevak polako dodavajte smjesu natrag u ljusku. Ako nemate mali lijevak, možete koristiti i smotuljak od papira.
 • Nemojte očekivati da ćete jaje napuniti 100%, dovoljno će biti ako napunite i dvije trećine. Smjesa će se svejedno proširiti i probiti ljusku.
 • Provucite ražnjić kroz cijelo jaje
 • Roštilj pripremite za indirektno pečenje na 200°C
 • Postavite jaja i pecite indirektno oko 25 minuta.
 • Uklonite ljusku i uživajte!

Smoked Sriracha Deviled Eggs

Deviled Eggs ste vrlo vjerojatno već pripremali, ili ako niste, onda ste ih negdje probali. Osim doslovnog prijevoda, nisam uspio naći hrvatski naziv ovog jela pa možda ono i jest Vražja, odnosno Đavolja jaja. Ako tražimo porijeklo imena, možemo naići na informacije kako se termin deviled odnosi na jače začinjenu, odnosno zaljućenu hranu. u ovome receptu, ne samo da jaja pripremamo na roštilju, već dodajemo fantastičnu aromu dima drva jabuke te najbolju Srirachu koja će u potpunosti podići doživljaj uživanja u ovome zapravo jednostavnom jelu. Razina zahtjevnosti pripreme je jednostavnih 1/5, a pečenja 3/5 ako i proces „kuhanja“ radite na roštilju.

Sriracha Deviled eggs

Sastojci :

Postupak:

 • Za potpuni BBQ doživljaj, jaja „kuhajte“ u roštilju. Nakon što su minimalno 30 minuta provela izvan hladnjaka, postavite ih u roštilj na stabilnih 140°C na 30 minuta, indirektno.
 • Ukoliko si želite olakšati, možete ih skuhati u vodi na štednjaku, ali onda nemojte više dolaziti na naše stranice.
 • Pripremite roštilj za dimljenje na temperaturi od 120°C. Za dimljenje koristimo drvo jabuke.
 • Rešetka mora biti dobro zagrijana kako se jaja ne bi zalijepila. postavite jaja očišćena od ljuske na rešetku i dimite ih 15 minuta.
 • Razrežite jaja na polovice i izvadite žumanjke.
 • U zdjeli pomješajte žumanjke, majonezu i Srirachu. Na 5 jaja dodajete jednu veliku žlicu majoneze i jednu veliku žlicu Srirache. Dodajte sol, papar i peršin po želji.
 • Smjesom ponovo napunite polovice bjelanjka i ukrasite peršinom. To je to, uživajte u fantastičnom Smoking Hot okusu jaja!

Enough talking, start the fire!

Ovaj članak je objavljen u rubrici Recepti. Spremite link.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)