Što je Roast Beef? Ili rozbif? Rostbif?! Rosbif?!?!

Napisao sam ovaj odlomak već nekoliko puta i obrisao ga, razmišljam, da li da se malo sramotim ili ne. No neka vam bude. Bio sam u Parizu s današnjom suprugom, tada djevojkom, i još jednim parom. Nisam imao pojma o hrani, ali sam volio probati stvari s jelovnika za koje nisam znao što su. Jelovnik je u ovom restoranu bio samo na francuskom, pa sam upitao konobara što je to Fondue. Objasnio mi je na nimalo tečnom engleskom da se radi o mesu koje se stavlja u umak.

Naručio sam to. Na stol je došlo meso, junetina narezana na kockice. Izgledala je sirovo, ali tu su bila i tri umaka. Uzeo sam komad, umočio u umak i počeo žvakati. Bilo je ukusno, ali malo čudno. Nakon par sekundi, na stol je došla grijana zdjela puna vrelog ulja.

Slažem se, u toj situaciji ja sam kriv jer nisam razumio što piše u jelovniku. Ali, koliko puta ste vidjeli nešto u jelovniku i niste znali o čemu se radi ili ste očekivali nešto drugo? Treba li jelovnik uvijek biti jasan tako da ne dođe do nesporazuma ili si restoran smije dopustiti slobodu i termine koji privlače goste? Ne, nije ovo priča o BBQ rebarcima koja se pripremaju u pećnici. Tu sam priču već puno puta pričao. Pričao sam i onu o beefsteaku koji sam po sebi ne znači ništa konkretno, ali se često odnosi na biftek, odnosno beef tenderloin ili filet mignon.

Roast beef

Ovo je priča o Roast Beef

Roast Beef ili kako ga često kod nas nazivaju – rozbif, a ponekad i rostbif ili rosbif. Iskreno, kada sam prvi put čuo za rozbif, a tada se nisam još bavio mesom ni roštiljem, pomislio sam da se radi o nekom jelu od buta, točnije ruže (sad znam da ruža nije na engleskom rose, nego knuckle). Slažem se, opet moja pogreška. Navodno su neki pomislili da ime dolazi od ružičaste boje mesa jer se jelo najčešće poslužuje medium rare ili medium. Je li Roast Beef uopće jednoznačno određen i znate li točno što ćete dobiti kada na jelovniku vidite Roast Beef?

Postavlja se nekoliko pitanja – Kakvo je jelo Roast Beef, kako se priprema i od kojeg točno komada mesa se radi. Kako nemam kulinarsko obrazovanje, a ne želim svoje tekstove temeljiti na Googleu, poslao sam taj upit porukom na Instagramu prema 11 hrvatskih kuhara. Dobio sam odgovor samo od dvojice – Davida Skoke i Christiana Kikija Misirače.

Dodaci koje svaki BBQ majstor treba

Volim Ljuto umaci

Izbor od preko 50 različitih ljutih i BBQ umaka iz domaće proizvodnje.

Najveći izbor BBQ umaka i začina

Spicy Days nudi najveći izbor BBQ umaka i začina u Hrvatskoj!

Premium BBQ pribor i dodaci

Kvalitetan BBQ pribor i dodaci koji će trajati!

Napoleon roštilji

Vrhunski kanadski roštilji s 10 godina garancije!

Evo što kaže Chef Skoko (Ribarevsin Instagram):

„Roast beef je u komadu pečena junetina ili govedina. Kod nas ga zovu Rozbif. Komad mesa koji se koristi je ramstek, iako Englezi imaju više inačica, ovisno o rezu. Priprema se na način da se začini, zatvori (zapeče) sa svih strana te se peče kratko na visokoj temperaturi (180°-220°C) ili duže na niskoj temperaturi (80°-120°C).“

Iz odgovora uvijek šaljivog Chefa Misirače (ChristianKikiMisiraca Instagram) izvlačim sljedeće:

„Roast Beef je način pripreme junetine u pećnici, s time da se prvo zatvori na jakoj vatri. Mogu se koristiti svi dijelovi, ali ja najviše volim ramstek. Zatvorim ga sa svih strana i pečem u pećnici do 56°-58°C unutarnje temperature. Od začina sol i papar, volim dodati senf, med i aromatične biljke. Ukoliko se poslužuje hladan, onda neka odstoji na hladnom da se stisne. Ukoliko se koriste tvrđi dijelovi junetine ondo sporo pečenje na niskoj temperaturi do željenog stupnja pečenosti.“

Što je Roast Beef? 4

kako se poslužuje roast beef

Iako u strogom prijevodu Roast Beef može značiti bilo koji pečeni (roasted) komad junetine, dobro je znati da postoji pravilo o kojem se točno komadu radi, a za točan način pripreme informaciju uvijek možemo potražiti od konobara ili kuhara.

Što vi zamišljate kada na jelovniku vidite Roast Beef? Ili Rozbif? Smatrate li ga predjelom ili glavnim jelom? Je li meso hladno ili toplo?

Roast Beef se kod nas najčešće pojavljuje kao predjelo, hladno i tanko narezano meso posluženo uz neki umak, kao sendvič ili salata. Iskreno, pomalo razočaravajuće jer ja kad čujem Roast Beef prvo pomislim na veliki i sočni komad mesa iz kojeg pršte okusi i sokovi dok se reže…

još malo fun factova

No da, priča o Roast Beefu ne završi samo tako, evo još nekoliko zanimljivih činjenica. Ovo nacionalno englesko jelo toliko je bilo popularno u 18. stoljeću da su Englezi od Francuza dobili nadimak „Les Rosbifs“. Roast Beef se u Engleskoj (ali i u Americi, Kanadi, Irskoj, Australiji i na Novom Zelandu) uglavnom priprema kao glavno jelo, a ostaci se drugi dan poslužuju u sendviču ili salati. A kad smo još ovih dana u blagdanskom raspoloženju, spomenimo da je Roast Beef bilo uobičajeno jelo za Božićnim stolom do šesdesetih godina prošlog stoljeća kad je purica postala tradicionalno jelo.

Što je za vas Roast Beef, kada ste ga zadnji put jeli i kada ćete ga sljedeći put pripremati? Kako ćete ga uopće pripremati? Ja znam što ću. Uzet ću dry agean komad Ribeyea od oko 3 kg i ispeći ga na roštilju. I jest ću ga toplog. Neću planirati što ću s ostacima jer sumnjam da će ih biti… A, vama ako ipak treba ideja, možete probati roast beef recepte by Volim Ljuto – Chipotle Mustard Roastbeef sendvič i Roastbeef s pečenim povrćem.

 

Enough talking, start the fire!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)