Burgerfest, punim imenom Zagreb Burger Festival ove godine se održava od 2.9. do 13.9. na dobro poznatoj lokaciji – na Strossmayerovom trgu. Dvije činjenice su usko vezane uz ovaj festival: prva je da svi vole burgere, a druga je da svi imaju nešto reći o ponudi burgera na Burgerfestu. Netko će biti oduševljen ponudom, netko će biti razočaran. Netko će reći da burgeri vrijede svake kune, netko će krenuti u beskonačne rasprave o cijeni burgera, pa čak i o veličini mesa.

Kako još niti ove godine ne pokazujemo svoje vještine na Burgerfestu, odlučio sam napraviti recenziju onih koje sam uspio probati u današnjoj višesatnoj posjeti Festivalu. Probao sam ukupno 8 burgera i evo mojeg mišljenja o svakom od njih. Namjerno neću navoditi cijene jer smatram da burgere na ovakvom festivalu ne treba gledati kroz Best buy ili Value for money filtere, već da jednostavno treba probati one koji to zaslužuju.

Submarine Burgers - La fantaisie

Krenete li čitati popis sastojaka ovog burgera, sigurno nećete ostati ravnodušni. Možemo raspravljati o tome nalazi li se u ovom burgeru pravi bijeli tartuf, ali činjenica je da je kombinacija okusa fantastična. Sve je odlično, vrlo kompleksni okusi, potpuno uživanje u svakom zalogaju dok otkrivate okuse svakog pojedinog sastojka. Meso pečeno well done, izrazito sočno i ukusno!

Submarine - La Fantaisie

Chef's burger by ivan pažanin - crispy kapula

Ono posebno kod Zagreb Burger Festivala je činjenica da i vrhunski hrvatski chefovi dolaze pokazati svoje vještine u sastavljanju savršenog recepta za burgere. Što se tiče Crispy kapule, ostao sam razočaran uz velika očekivanja koja sam imao. Najprije, burger je bio slabije pečen, na medium rare granici što bi mnogima bilo odbojno. Druga stvar, Honey mustard je puno više honey nego mustard i u burgeru prevladava ta slatkoća.

Crispy Kapula by Ivan Pažanin

The Garden Bar & Kitchen - Dekadent by Marko Palfi

Još jedna kućica na koju uvijek odlazim s velikim očekivanjima jer je poznato da Marko Palfi slaže odlične stvari za sve festivale na ovoj lokaciji.  Još jedan burger koji plijeni pažnju opisom – u sastavu je dry aged ribeye! I upravo očekivano, meso je najukusnije od svih burgera koje smo probali. Pečeno Well done, ostaje savršeno sočno iako sam bio skeptičan da će biti tako s obzirom da se radi od Ribeye steaka. Od okusa se još lagano osjeti truffle mayo, ali izrazito lagano bez ikakve dominacije, što je apsolutni palac gore. Zamjerka je na pecivo koje nije zapečeno pa sastojci ulaze u njega te postaje gnjecavo vrlo brzo. Također, ostali sastojci su neprimjetni, ali ako je ideja i bila da isključivo meso bude zvijezda, onda je to ovaj burger uspio.

Dekadent burger - Marko Palfi

Institut za burgere by Mate Janković – The Bad

Dobro poznata kućica s dobro poznatim imenima burgera, ali novim okusima. The Bad u svom opisu pokazuje da se govori o lagano ljutom burgeru, a ja bih rekao da se radi o lagano lagano ljutom burgeru i vjerujem da ga zaista svi mogu jesti, a ne samo ljubitelji ljutine. Jedan od burgera najbogatiji sastojcima koji se zaista i osjete. Relish od paprike daje odličan okus, ali zamjerka je na kožu paprike koja smanjuje uživanje u burgeru. Meso pečeno well done, sočno, jako dobro. Bučine sjemenke su jako zanimljiv dodatak, ali ima ih samo nekoliko cijelih, možda bi bilo bolje da su u sitnijim komadićima raspoređene po većoj površini. U afteru se osjeti lagana lagana ljutina koja onda lijepo zaokruži sve okuse.

The Bad burger by Mate Janković

Kascheta by My Way – XXL Burger za ekipu

Veliki je izazov dobro ispeći 300-gramski burger na ploči, pogotovo kad se meso izvadi iz hladnjaka točno 5 sekundi prije stavljanja na ploču. Poslužen nakon točno 9 minuta, nisam očekivao da će me dočekati dovoljno pečen burger. Ipak, meso je bilo pečeno well done, ali suho – vrlo vjerojatno zbog čestog pritiskanja i okretanja. Crno pecivo u kojem se poslužuje daleko odskače kvalitetom od ostalih burgera u brioche pecivima koje sam prije toga probao – u negativnom smislu. Na prvi griz uz okus peciva i još jedno razočarenje – prevladava okus ketchupa. Svakako jedan od lošijih burgera na festivalu.

Kascheta XXL Burger za ekipu

El Toro – Smokey Burger

Na prvi pogled pažnju odvlači šnita cheddar sira koji je samo postavljen na meso kod slaganja burgera, a da se nije nimalo otopio. Meso sirovo s donje strane, kao da se cijelo vrijeme peklo samo s jedne strane. Da je cheddar bio postavljen na meso dok se peče ta druga strana, sve bi sigurno bilo mnogo bolje. Karamelizirani luk koji se nalazi u ovom burgeru potpuno neprimjetan okusom. Sve u svemu, očekivao sam puno puno više od El Tora.

El Toro - Smokey Burger

RougeMarin – Cheeseburger

Još jedan burger s odlično ispečenim mesom. Sočni i ukusni well done dokazuje da sočnost u burgeru osigurava udio masnoće, a ne niža razina pečenosti. Karamelizirani luk dominira okusom u ovom burgeru, ali svojom kiselinom jednostavno pretjeruje. Veliki minus mi je također i jedna dugačka šnita zapečenog špeka koja prolazi kroz cijeli burger – svakako bi bilo bolje da je raspodijeljena na manje komade.

Rougemarin - Cheeseburger

Brewbites – Leteće krme

Jedini burger od svinjetine koji sam probao i odmah veliko razočarenje. Meso u potpunosti sirovo u sredini. Pecivo loše, iako je dobro zapečeno izvana s hrskavim vanjskim slojem. Okus umaka koji je bio prisutan u svim burgerima devedesetih i kiselih krastavaca malo budi nostalgiju, ali nakon par sekundi kad se vratim u sadašnjost i sve okuse koji su danas prisutni u vrhunskim burgerima, ovo je svakako još jedno veliko razočaranje.

Brewbites - Leteće Krme

Ako treba podvući crtu i napisati zaključak – rekao bih da sam ponosan da imamo ovako jak Festival Burgera u Zagrebu. Postalo je očito da je brioche pecivo za burgere postalo standard i da se sve više isprobavaju različite kombinacije umaka, što me izrazito veseli. Svakako posjetite Festival, probajte burgere, pronađite svoje favorite i probajte ih replicirati u svojoj kuhinji!

Enough talking, start the fire!

Ovaj članak je objavljen u rubrici Novosti. Spremite link.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)