Danas ćemo za ručak raditi BBQ pileća krilca. To je tako brzo i jednostavno. Stavim krilca u pećnicu, premažem ih BBQ umakom iz (ovdje umetni ime najbližeg supermarketa) i voilà! Prekrasna BBQ pileća krilca su gotova! Jel’ tako? Naravno da nije.

BBQ vs Grill 6

Danas je popularno staviti BBQ u naziv bilo kojeg jela jer svi vole BBQ. Ili barem svi misle da vole BBQ. Jeste li ikada naletjeli na recept za neko BBQ jelo i rekli sami sebi, eh da nije BBQ onda bih i pročitao/la? Pisao sam već o ovome u blogu Grill vs BBQ pa pogledajte ako već niste. A kako se nisam mislio danas (ozbiljnije) boriti protiv vjetrenjača, vraćam se na pileća krilca.

Pileća krilca sastoje se od 3 dijela. Odvojite vršni dio (i iskoristite ga za juhu ili temeljac) te razdvojite druga dva dijela – krilo od krilnog batka.

BBQ vs Grill 7

Kako bi pileća krilca bila sočnija i ukusnija, potrebno ih je marinirati. Napisat ću recept za marinadu koju sam radio ovaj put, ali nemojte svaki put raditi istu marinadu, poigrajte se okusima i začinima, eksperimentirajte i uživajte!

Marinada (1,5 kg pilećih krilaca):

Dobro promiješajte sve sastojke. U plastičnu vrećicu koju je moguće zatvoriti postavite komade pilećih krilaca i prelijte marinadom. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.

BBQ vs Grill 8
BBQ vs Grill 9
BBQ vs Grill 10

Pečenje

Pripremite roštilj za neizravno pečenje na temperaturi između 190°C i 210°C. Preporučujem tzv. vortex metodu gdje se ugljen nalazi u sredini roštilja, a krilca su posložena u vanjski prsten. 5 minuta prije nego posložite krilca, na sami ugljen stavite komad drva za dim ili prethodno namočeni drveni čips. Ja nekako najčešće koristim drvo jabuke, ali piletina jako dobro reagira i na druge mirise.

Krilca izvadite iz hladnjaka i marinade i ostavite na sobnoj temperaturi 20-30 minuta prije pečenja. Pecite ih 35 minuta te zatim premažite na maslacu zagrijanim BBQ umakom i nastavite peći još 10 minuta.

BBQ vs Grill 11
BBQ vs Grill 12
BBQ vs Grill 13
BBQ vs Grill 14
BBQ vs Grill 15
BBQ vs Grill 6

Sakrijte pribor za jelo, na sredinu stola postavite BBQ pileća krilca i nekoliko najdražih umaka. Zasučite rukave i uživajte!

Enough talking, start the fire!

NAUČITE JOŠ NEŠTO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.