Kuhani buncek se fino raspada, a pečeni ima tako hrskavu koricu i ljepljivo meso.. Što izabrati?

Oboje, naravno! Pravi BBQ ne poznaje kompromise, a mi vam otkrivamo kako možete ovaj povoljni komad mesa pretvoriti u nezaboravni specijalitet.

PRIPREMA

Kuhani ili pečeni buncek? Oboje! 1
Kuhani ili pečeni buncek? Oboje! 2

Iako se za svinjetinu preporučuje da odstoji u salamuri, mi smo taj korak preskočili jer smo na raspolaganju imali komad svinjske koljenice od 1,5 kg s većim udjelom masnoće i htjeli smo pokazati kako na jednostavan način napraviti ručak za cijelu obitelj – jer, rijetko kad imamo vremena za planiranje ručka dan – dva unaprijed.

Isprali smo buncek i posušili ga kuhinjskim papirom, zarezali kožu sa svih strana te ga lagano premazali maslinovim uljem. Zatim smo po njemu velikodušno nanijeli Smoky Pork BBQ Dry rub, u potpunosti ga prekrivši njime.

Kuhani ili pečeni buncek? Oboje! 3
Kuhani ili pečeni buncek? Oboje! 4

Roštilj smo pripremili za indirektno pečenje s ugljenom na dvije strane i posudom vode između. Stavili smo 1 cm dubine vode jer želimo da nam se masnoća cijedi u tu posudu u kojoj ćemo na kraju ispeći krumpir.

Kada smo pripremili roštilj za pečenje na 140°C, na ugljen stavimo komade drva jabuke za dim ili namočeni drveni čips. Komad aluminijske folije stavimo na rešetku iznad ugljena kako bi toplina i dim prolazili kroz meso. Temperaturu je potrebno održavati između 130°C i 150°C sve dok unutarnja temperatura mesa na najdebljem dijelu ne dosegne između 88°C i 90°C. Za to će biti potrebno četiri do pet sati, ovisno o masi bunceka koji pečemo. 20 minuta prije kraja pečenja, u posudu ispod mesa stavite krumpir.

Kuhani ili pečeni buncek? Oboje! 5
Kuhani ili pečeni buncek? Oboje! 6

Kada je meso pečeno, ostavite ga da odmori 20-30 minuta, a u međuvremenu će i krumpir biti pečen. Ukoliko želite, iskoristite vrijeme pa ispecite još poneki komad povrća kako bi ručak bio bogatiji.

REZULTAT

Kuhani ili pečeni buncek? Oboje! 7

I to je to, uživajte! A ako želite malo zaljutiti ovaj odličan komad mesa, preporučujemo Vrabanero Honey Mustard i Chipotle Mustard BBQ umak.

Enough talking, start the fire!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)