Zašto je Brisket toliko cijenjen komad mesa? Zašto su o njemu skladane pjesme, ispripovijedane priče i stvarane legende? Zašto se svaki pravi ljubitelj roštilja naježi kad čuje riječ – Brisket? Zašto se Brisket uvijek i zauvijek piše velikim početnim slovom?

Njegovo visočanstvo - Brisket! 1

Pripremiti Brisket je putovanje, duhovno, psihičko i fizičko. Putovanje koje dovodi i tijelo i duh svakog pitmastera na izrazito tešku i zahtjevnu kušnju. Mnogo je prilika za pokleknuti, a Brisket ne prašta. Ne prašta, ali zato nagrađuje. O da, i to kako…

Nabaviti vrhunski Brisket prvi je veliki izazov. Nije ovdje samo stvar otići u mesnicu i reći mesaru što želite. Morate se povezati s mesarom. Morate imate njegovu potpunu pažnju. Osjetiti da u tom trenutku u mesnici postojite samo vi, on i Brisket. Koliko god vi mislili da ste došli izabrati Brisket, Brisket je zapravo ovdje da izabere vas. Morate znati što je sve Brisket prošao do ovog trenutka. Jeste li znali da govedo nema ključne kosti i da Brisket zapravo nosi oko 60% mase goveda? Jeste probali ikada podići 60% goveda? Brisket je pun vlakana, vezivnog tkiva, izrazito je tvrd i žilav. Jednom riječju – savršen. Nije kao onaj biftek koji se sakrio tamo iza gdje ne radi ništa, već samo spava i ostaje mekan. Kada vas Brisket odabere – znat ćete. Nemojte skakati od sreće, ostanite pribrani, pokažite poštovanje, naklonite se i nastavite putovanje.

Drugi dio putovanja odvija se u kuhinji. Brisket je potrebno očistiti od svih ožiljaka njegove svakodnevne borbe. Potrebno je ukloniti sva nepotrebna tkiva i višak masnoće s unutarnje strane. Dio masnoće s vanjske strane ostavite. Ostavite ponos svakog Brisketa. Ponos koji će taj Brisket učiniti još sočnijim i mekanijim. Nakon ovog muževnog iskazivanja poštovanja, vrijeme je za poniznost. Obucite Brisket u savršeno odijelo za posljednji marš. Iskoristite svoju najbolju marinadu, svoj najbolji rub, odnosno mješavinu začina. Pokažite što ste vi spremni učiniti za Brisket.

Njegovo visočanstvo - Brisket! 2

Sljedeći korak je priprema roštilja. Vaš trenutak da zablistate. Najbolji komadi ugljena, u vašem najboljem roštilju, prethodno očišćenom za ovu svečanu prigodu. Ugljen na jednu stranu, posuda s vodom na drugu. Klasična postava za dimljenje, vi ste pitmaster, ako netko zna kako to ide onda ste to vi. Palite ugljen, regulirate temperaturu. Uživate u svakoj sekundi. Otvarate pivu. Ovo je vaš trenutak. Početak. Početak najvećih izazova i najgore kušnje.

Polegnuli ste Brisket i zatvorili roštilj. Slijede sati u kojima morate obraniti Brisket od svih sila i vanjskih utjecaja kojima ćete i vi i Brisket biti izloženi. Pravi pitmaster će sve sate ostati uz roštilj. Pravi pitmaster neće dozvoliti da se oči zatvore na duže od trajanja treptaja. Pravi pitmaster će se jedino odvojiti od roštilja u trenutku kada odlazi po novu pivu. Nemojte pokleknuti pozivu televizije. Nemojte pokleknuti pozivu društva ili drage vam osobe. Svaka osoba koja poželi uzdrmati ovo sveto putovanje je samo još jedan napad vanjske sile od kojeg se morate obraniti. Vremenski uvjeti vama ne smetaju. Vjetar na vas ne utječe, kiša ne dodiruje vašu kožu, snijeg se topi u vašoj blizini, a sunce se boji obasjati vas. Vi ste pitmaster. Vi upravljate toplinom svog roštilja, vi dodajete ugljen, kontrolirate dim, vlagu i protok zraka.

Izdržali ste. Pobjeda se napokon nazire. Brisket je prošao trnovit put s vama, uz vas. Mora odmoriti. Odmorite i vi, uzmite još jedno pivo i naoštrite onaj poseban nož. Onaj nož koji nitko ne smije taknuti, koji je samo vaš i koji koristite samo u ovakvim situacijama. Izvucite drvenu dasku, pređite dlanom preko nje i poručite joj da bude zahvalna na svojoj ulozi. Polegnite Brisket, pogledajte ga i naklonite mu se još jednom. Tupom stranom noža prođite po njegovoj gornjoj strani i uvjerite se u smjer njegovih vlakana. Postavite ga ispred sebe i zarežite. Okomito na vlakna kao što svaki pitmaster zna.

Jedan rez, drugi, treći… Osjetite otopljenu masnoću kako prolazi kroz meso. Osjetite miris savršene govedine. Uživajte u savršenom smoke ringu. Uzmite svojim prstima jedan odrezani komad. Uživajte. Vi ste pitmaster .

Enough talking, start the fire!

*Za one koji će tek postati pitmaster : Brisket se peče oko 12h na temperaturi između 110°C i 120°C do unutarnje temperature između 88°C  i 91°C. Prva dva sata potrebno je intenzivnije dimiti, a nakon 4h se preporučuje zamatanje u aluminijsku foliju.

Njegovo visočanstvo - Brisket! 3
Njegovo visočanstvo - Brisket! 4
Njegovo visočanstvo - Brisket! 5

Dodaci koje svaki BBQ majstor treba

Volim Ljuto umaci

Izbor od preko 50 različitih ljutih i BBQ umaka iz domaće proizvodnje.

Najveći izbor BBQ umaka i začina

Spicy Days nudi najveći izbor BBQ umaka i začina u Hrvatskoj!

Premium BBQ pribor i dodaci

Kvalitetan BBQ pribor i dodaci koji će trajati!

Napoleon roštilji

Vrhunski kanadski roštilji s 10 godina garancije!

5 komentara na “Njegovo visočanstvo – Brisket!

 1. Andrija says:

  Odlican tekst o Brisketu (s velikim slovom), ali me zanimaju tri stvari:

  1. Gdje ga kupiti?
  2. Koliko to cudo uopce kosta?
  3. Koji je nas naziv za Brisket?

  Unaprijed hvala.

  • GoranVrabec says:

   Pozdrav Andrija,
   1. Pouzdano znamo da Brisket možete kupiti u mesnici Bašljan u Dubravi u Zagrebu.
   2. Cijena varira no obično je između 80 i 100kn za kilogram.
   3. Ne postoji prijevod za Brisket koji bi opisao točno taj komad mesa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)