Prije 4 godine otišao sam na BBQ radionicu. Sada kada razmišljam o tome, čini se da je prošlo 10 godina… Toliko toga se dogodilo u međuvremenu. Pokretanje instagram profila, testiranje, čitanje, proučavanje, učenje… Napokon, upoznavanje s Goranom i osnivanje BBQ Hot Yarda, sudjelovanja na festivalima, privatnim eventima. Danas imamo i svoj food truck. *ebote. Ajmo se vratit na početak.

Grill & BBQ radionica s Anitom Margić : Turopolje i Posavina – 12.06.2021.

Na prvoj ovosezonskoj radionici ćemo raditi grill i BBQ jela iz Posavine i Turopolja u

Prijavi se za BBQ radionicu

Možda sam uvijek volio roštilj malo više od prosječne osobe. Na svim feštama, na vikendicama, Jarunu, Bundeku, uvijek bih ja završio za roštiljem. Jednostavno sam volio to. Cijeli proces zapravo, od gužvanja novina, slaganja drva, sipanja ugljena i onog raspuhivanja nekim komadom kartona ili u najboljem slučaju nekom tacnom. Peklo se svašta, često su se vrtili ćevapi, vratina, a bilo je i piletine, ražnjića, pljeskavica… I povrća naravno! Tikvice, šampinjoni.. Obavezno kruh na kraju.. I sve se peklo na Sebastijanki. Ako ne znate što je Sebastijanke obavezno pročitajte članak o tome kako odabrati roštilj 🙂

Imamo taj lijepi balkon doma, u našem stanu na trećem katu. U nekom trenutku sam kupio u Lidlu jedan električni roštilj, zapravo to je bila ploča ispod koje su bili električni grijači. Ispekao sam ja dosta toga na njoj, dobro je poslužila, iako mi je smetalo što je imala ogromne oscilacije u temperaturi između trenutaka kada je grijač upaljen i ugašen.

Htio sam roštilj na ugljen. Htio sam roštilj na ugljen koji bih koristio na balkonu. Sjećam se reakcije svog oca kada sam mu to spomenuo. „Ma ti si lud“. Toliko problema, otvorena vatra, pepeo… Jednostavno balkon nije mjesto za roštilj na ugljen.

I onda se dogodilo. Ne sjećam se iskreno kako. Mislim da sam guglao roštilje na ugljen u potrazi za nekim rješenjem za koje nisam niti bio siguran da postoji. Ali, naišao sam na tu BBQ radionicu. Wow. BBQ radionica. Nisam više razmišljao o samom roštilju, razmišljao sam da bih volio ići vidjeti koliko zapravo toga ne znam o roštilju, iako sam tada bio uvjeren da znam puno. Pitao sam Luku da ide sa mnom. Kroz smijeh je rekao ne, da je njemu to bezveze i da nije zainteresiran. Pitao sam i Kristijana, on je rekao da „kaj će netko njega učiti roštiljati“… Pitao sam još nekoliko prijatelja i odgovor je bio isti. Jednostavno mi je bilo bezveze ići sam. Razgovarao sam s Ivanom (moja supruga) o tome, ona je bila upoznata sa svime cijelo vrijeme. Čak sam i nju nagovarao da ide sa mnom, iako sam znao da nju to uopće ne zanima. Uskoro, došao mi je mail. Vjerojatno sam joj toliko dosadio sa svojim cmoljenjem kako bih išao, a nemam s kim da mi je jednostavno kupila ulaz i rekla da odem solo.

Otišao sam solo. Bilo mi je malo neugodno, gledao sam kako su ostali bili većinom u manjim ili većim grupama. Ta neugoda je trajala točno dvije minute. I onda je krenuo show.

Burgeri. Wow. Zar je toliko jednostavno napraviti fantastičan Burger? Steak? Dry Aged? Direktno, indirektno, molim? Zapisujem sve što čujem na mobitel, pokušavam snimiti neke stvari… Pizza na roštilju. Ljudi, pizza na roštilju, tijesto tanko i hrskavo, nema veze s pizzama koje sam pripremao u pećnici! Riba. Wok na roštilju? Molim? Rižoto sa škampima? Što je ovo, sanjam li? Pile na limenci pive. Dimljeno. Dodavanje drva za dim? Pa ja nisam imao pojma o roštilju do sada… I onda za kraj, desert na roštilju…

Vrijeme je letjelo, a imao sam osjećaj da uopće nisam prisutan. Malo je reći da mi se cijeli svemir otvorio i koliko sam zbunjen bio. Nisam znao ništa. Tada sam saznao da ne znam ništa. Ne znam ništa o roštilju, a pekao sam roštilj stotine puta. Odmah sam kupio roštilj. Moj prvi kettle roštilj. Jer, zašto bi itko ikada roštiljao bez poklopca?

Došao sam doma i krenuo sam. Krenuo sam peći apsolutno sve na roštilju. Sve. Od juhe, do deserta. Naš štednjak više nije radio, naša pećnica se više nije koristila. Sve se radilo na roštilju. Prve godine otišao sam na još dvije BBQ radionice. Sljedeće godine na još dvije. Učio, učio i učio. Naručio sam desetke Grill & BBQ kuharica, pogledao sate i sate raznih YouTube videa. Pripremio sam tisuće i tisuće obroka.

Danas je BBQ Hot Yard brand na koji sam ponosan. Ponosan sam na njegovu sadašnjost, ponosan sam na njegovu budućnost jer sam uvjeren da će biti fantastična.

Naše BBQ radionice

Goran i ja želimo da temelj BBQ Hot Yarda bude druženje. Zbog toga će nam održavanje Grill & BBQ radionica biti prioritet, a naše radionice će biti sve bolje, sve zanimljivije, i dat ćemo sve od sebe da vam prenesemo ne samo naša znanja, već i znanja drugih stručnjaka.

Na našim radionicama govorimo doslovno o svemu. Od popularnih tema kao što su izbor roštilja, razlike plin ugljen, metode pečenja, direktno, indirektno, dimljenje, temperature i vremena pečenja, interne temperature, pa sve do tema za koje možda niti ne znate da vas zanimaju kao što su izbor marinade, dry rubovi, smoke ring… Pokazujemo pripremu popularnih jela iz cijeloga svijeta i svaka radionica bit će poseban doživljaj jer se maksimalno prilagođavamo prisutnim osobama.

Osim što prenosimo sva znanja, savjete i trikove, pripremamo i vrhunska jela. Radimo radionice tako da svaka bude posebna i nikad nismo ponavljali ista jela na dvije radionice. Naravno, želimo onima koji dolaze redovito na naše radionice svaki put omogućiti novo i jedinstveno iskustvo.

Za ovu sezonu pripremili smo 3 posebne radionice. Nećemo u ovome trenutku otkriti još sve detalje, ali trebate znati da ćemo na svaku dovesti po jednog vrhunskog hrvatskog kuhara koji će pred vama demonstrirati svoje vještine i od kojeg ćete dobiti nova znanja koja onda možete primijeniti pred svojim bližnjima na svojem roštilju.

Enough talking, start the fire!

PS. U trenutku objave teksta prva radionica je već poznata – 12.06. ugošćujemo Anitu Margić koja će pokazati Grill i BBQ jela iz Posavine i Turopolja

Zašto mi je odlazak na BBQ radionicu bio jedna od najboljih odluka u životu? 9

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)