Azijska kuhinja mi je uvijek bila privlačna, iako nisam baš puno znao o njoj. Nisam čak niti pripremao azijska jela često, a poznavanje azijske kuhinje bilo mi je ograničeno na posjećivanje nekih zagrebačkih azijskih restorana. Tako je bilo prije nekih 15 godina, dok nisam imao pojma da ću se jednom ozbiljnije baviti kuhanjem.

Prvi pravi susret s azijskom kuhinjom doživio sam kroz Goranova iskustva – njegova putovanja Tajlandom i Vijetnamom. Još i danas nekad sanjam njegov vlog Hram. Goran se vratio iz Azije i na sreću svih svojih prijatelja, pripremao je hranu i varijante hrane koje je probao i tako je svoju ljubav prema azijskoj kuhinji, a pogotovo prema Ramenu, prenio i na mene.

Jeo sam nekoliko varijanta Ramena po zagrebačkim restoranima, ali niti jedan me nije oduševio koliko je to Goran uspio u svojim kućnim verzijama. On je često za temeljac koristio dry age kosti koje su nam ostale nakon otkoštavanja Steakova i ta aroma je bila nešto što nitko drugi nije mogao nadmašiti. Radili smo taj Ramen i na azijskoj BBQ radionici prošle godine, a čak i kao zamjenu za juhu na svadbenoj svečanosti na Medvedgradu mjesec dana kasnije. Sada samo čekamo priliku da ga ponudimo i na nekom street food festivalu.

MI I RAMEN

Dolazimo gotovo i u sadašnjost, do same pripreme BBQ radionice koju smo održali prije desetak dana. Tema je bila The Best of BBQ, a Ramen s kozicama našao je svoje mjesto na jelovniku. U samom planiranju Radionice odluka je bila da se temeljac napravi dan ranije i da mu se posveti dovoljno vremena koliko on i zahtijeva.

I onda dva dana prije same Radionice dogodio se preokret. Razmišljali smo o tome kako bi bilo dobro da se kompletan postupak izrade Ramena odradi na Radionici, jer ipak to i je cilj Radionice, a ne da samo završavamo i poslužujemo jelo. Goran ne dopušta (previše) improvizacije pa je uvjet bio da to isprobamo prvo. Tako da sam taj dan za večeru jeo Ramen. I bio je dobar. Onda sam malo doradio recept pa je postao jako dobar.

RECEPT

Kako smo na Radionici koristili svježe kozice, te ih svi zajedno čistili, za taj lažni temeljac smo koristili njihove ljuske. I to je funkcioniralo sve jako dobro. Od ukupno 8 slijedova, nekima je upravo Ramen bio najbolje jelo s naše prve ovogodišnje Radionice. I sada evo slijedi ono zbog čega ste ovdje – recept za brzu pripremu Ramena s kozicama.

  1. Kozice očistimo iz ljuske, a ljuske sačuvamo za brzi temeljac. Laganim rezom po gornjem dijelu izvučemo venu / crijevo. Kozice mariniramo u soja sosu i češnjaku.
  2. Šampinjone narežemo te ih mariniramo u balzamičnom octu. Nasjeckamo mladi luk, korijander, naribamo mrkvu te skuhamo rezance.
  3. Šampinjone samo kratko pečemo na vrućoj tavi od lijevanog željeza. Kozice pečemo na srednje jakoj direktnoj toplini, između 180°C i 220°C oko 3 minute s jednim okretanjem.
  4. Od ljusaka radimo brzi tzv. lažni temeljac. Popržimo ljuske i pritisnuti češnjak na maslacu te nakon 3 minute dodajemo vodu. Pritišćemo ljuske i češnjak kako bi pustile što više okusa u vodu. Dodajemo džumbir i kuhamo oko 15 minuta. Procijedimo temeljac te dodamo soja sos.
  5. Slažemo sve sastojke u zdjelice te prelijemo temeljcem.
Brzi Ramen s lažnim temeljcem - bbqhotyard.com
Brzi Ramen s lažnim temeljcem - bbqhotyard.com
Brzi Ramen s lažnim temeljcem - bbqhotyard.com
Brzi Ramen s lažnim temeljcem - bbqhotyard.com
Brzi Ramen s lažnim temeljcem - bbqhotyard.com
Brzi Ramen s lažnim temeljcem - bbqhotyard.com

FUN FACTS

Kako ovaj blog ne bi ostao samo na receptu, evo i nekoliko zanimljivih činjenica o Ramenu:

  • Ramen je japansko jelo, nastalo početkom 20. stoljeća po uzoru na kineske juhe s rezancima.
  • Prema okusu razlikujemo 4 vrste Ramenashio (baziran na soli), shoyu (baziran na soja sosu), tonkotsu (temeljac od svinjskih kostiju) i miso.
  • Srkanje rezanaca iz Ramena u Japanu se ne smatra nepristojnim već tehnikom konzumiranja.
  • 25.8.1958. Momofuku Ando iz Nissin Fooda napravio je prvi instant Ramen – Chikin Ramen. Po mnogim Japancima, najbolji japanski proizvod svih vremena, ispred walkmana, Nintenda i Pokemona.
Brzi Ramen s lažnim temeljcem - bbqhotyard.com

Ako vam i ovaj brzi recept uzima previše vremena, instant Ramen imate u Spicy Daysu.

Enough talking, start the fire!

JOŠ RECEPATA

Korean Style Skirt Steak Burger – recept

Palite roštilje, it’s Korean Skirt Steak Burger time!!! Zaboravite “teško” burger meso ovih vrućih ljetnih

Michelada s kozicama – recept

Ljeto = kokteli. Bez kompliciranja. I upravo zato presenting… Michelada s kozicama! Michelada je tradicionalni

Janjeći gyros i Mission burrito – recepti

Tražite idealni ljetni streetfood? Janjeći gyros i Mission burrito here to the rescue! Zamislite ovaj

Korean Style Corn Cheese Dip – recept

Ponekad su najveći hit upravo oni najjednostavniji recepti koji ne zahtijevaju preveliki trud ili angažman,

Novi BBQ Hot Yard dry rubovi – 5 recepata

Tko je bio na našim radionicama zna koliko volimo isprobavati i igrati se s raznim

Brzi Ramen s lažnim temeljcem – recept

Azijska kuhinja mi je uvijek bila privlačna, iako nisam baš puno znao o njoj. Nisam

Habanero Fireballs – recept

Znate onaj video koji vam se toliko urezao u sjećanje da imate osjećaj da je

Havajski Huli Huli tacosi – recept

Vrlo bogata i zanimljiva havajska kuhinja između ostaloga i vrlo uspješno povezuje tropsko voće i

Ovaj članak je objavljen u rubrici Recepti. Spremite link.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)