Mislim da sam do svaki tekst o janjetini započeo činjenicom da se kod nas u najvećem broju slučajeva janjetina priprema na ražnju i da su zapravo pojedinačni cutovi janjećeg mesa podcijenjeni i nikako ne dobivaju mjesto na tanjuru onoliko često koliko zaslužuju. O tome smo na kraju i snimili epizodu Upoznaj meso na našem YouTube kanalu pa nemojte propustiti pogledati. Što se tiče ovog jela, zapravo je nevjerojatno koliko janjetina može ispast izvrsna, a da je doživljaj uživanja u njoj toliko različit od onog na koji smo (većinom) naviknuti.

Sastojci za Odreske janjećeg buta s dimljenom palentom:

Odresci janjećeg buta s dimljenom palentom

Postupak za pripremu

Janjeći but:

  • Otkostite janjeći but te uklonite svu masnoću i silveskin koji možete. U zdjelici pripremite marinadu kojom ćemo premazati but. Zamješajte maslinovo ulje, sol, papar, peršin, kopar, mentu i slatku crvenu papriku. Premažite obje strane buta i ostavite u hladnjaku najmanje 60 minuta. 30 minuta prije pečenja svakako izvadite janjetinu iz hladnjaka.

Postupak:

  • Palentu pripremimo unaprijed. Pri samom kraju pripreme, dodamo timijan.
  • Pripremite roštilj za direktno pečenje na 180°C-200°C. Indirektno postavimo paprike da se polako dime dok direktno pečemo janjetinu.
  • Janjeći but pečemo 10 minuta svaku stranu. Nakon toga, janjetina će još uvijek biti rare, ali u tom trenutku narežemo but na odreske te svaki odrezak pečemo još 30-45 sekundi po strani.
  • Dok janjetina odmara, pripemamo umak od dimljene paprike. Papriku očistimo i ubacimo u blender. Nakon što je paprika skroz usitnjena, dodajemo mileram, peršin, kopar i limetu te sve promiješamo.

Moglo bi vas zanimati i....

Ovaj članak je objavljen u rubrici Recepti. Spremite link.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)